Kweekvlees is er. Laat ons het proeven.

Kweekvlees is een duurzaam en diervriendelijk alternatief voor het vlees zoals we dat kennen. Het bestáát, het is in Nederland, we willen het nú eten, maar we mógen het niet eten. Daarom zijn we een petitie gestart. Wij stellen onszelf beschikbaar om dit kweekvlees op eigen risico te proeven. Teken als jij ook kweekvlees wilt proeven.

Dit is er aan de hand

Het probleem
Nederland is al ruim 20 jaar wereldleider in onderzoek naar kweekvlees. Sinds 1999 ligt er een patent en in 2013 is de eerste kweekvleesburger gepresenteerd én opgegeten. De proefpakketten zijn inmiddels in Nederland, maar zijn verzegeld door de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit; we willen het eten, maar we mogen niet!

De oplossing
De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit moet een actieve houding innemen door de proefpakketten kweekvlees te testen.

Wat kan jij doen?
Onderteken de petitie als je het hiermee eens bent en ook kweekvlees wil proeven! (Delen mag ook!)

Kweekvlees is er, maar we mogen het niet eten

Door Koert van Mensvoort

Nederland is goed in kaas, tulpen, klompen en kweekvlees. Deze duurzame en diervriendelijke vorm van vlees is grotendeels in ons land ontwikkeld. In 1997 verkreeg Willem van Eelen het eerste patent op de techniek, waarbij dierlijke cellen tot spierweefsel worden opgekweekt zonder dat er een dier voor hoeft te worden geslacht. De Nederlandse overheid investeerde begin deze eeuw in wetenschappelijk onderzoek dat werd uitgevoerd aan de universiteiten van Utrecht, Amsterdam en Eindhoven…..

Kijken!

Tegenlicht aflevering 'Vleeskwekers'

De publieke belangstelling voor kweekvlees is in Nederland groot, maar de mogelijkheid om het ook in Nederland op de markt te brengen blijkt vooralsnog zeer ingewikkeld. Missen we de boot?

Jaarlijks worden zeker 50 miljard dieren geslacht om aan ons verlangen naar vlees te voldoen. Bijna een vijfde van de CO2-uitstoot op aarde is afkomstig uit die veeteelt. Het blijkt uiterst lastig om minder vlees te gaan eten: veel mensen vinden vlees gewoon lekker en de mondiale vraag ernaar neemt nog steeds toe. Dat was voor ondernemer en kweekvleespionier Willem van Eelen de reden om ‘in vitro vlees’ te bedenken. Na zijn overlijden kreeg dochter Ira vorig jaar een telefoontje uit Silicon Valley. CEO Josh Tetrick van het jonge bedrijf Just nodigde haar uit om kweekvlees te komen eten in de keuken van hun laboratorium in San Francisco. Het bedrijf kocht de patenten van haar vader en staat nu in de startblokken om daadwerkelijk kweekvlees te gaan produceren en verkopen.

De VPRO Tegenlicht uitzending Vleeskwekers is op zondag 27 mei te zien om 21.05 uur op NPO 2. Regie: Rob van Hattum

Praat mee!

Tegenlicht Meetup in Pakhuis de Zwijger

  • Met de regisseur van de documentaire Rob van Hattum bespreken we hoe hij het unieke verhaal van Nederlands uitvinder en pionier van het kweekvlees Willem van Eelen op het spoor kwam. Wat waren zijn ambities met de Nederlandse voedingssector?
  • Met pioniers en ontwikkelaars Ira van Eelen en Peter Verstrate onderzoeken we de impact die zij willen maken met kweekvlees. Hoe winnen we het vertrouwen van de consument en op welke manier gaan we onze eetcultuur aanpassen?
  • Met veehouder Giel Hermans en ethica Cor van der Weele kijken we naar de ethische vragen die deze technologie oproept. Kunnen we het ons wel nog veroorloven om vlees te eten en dieren te slachten? Wat betekent deze technologie voor de veehouderij in Nederland?
  • Met vegetarische slager Jaap Korteweg bespreken we de voor – en nadelen van kweekvlees. Is het wel echt de ultieme oplossing voor het voedselprobleem of zijn er nog een aantal ogen en haken aan deze technologie?
  • NNN directeur Koert van Mensvoort roept op tot het tekenen van de petitie.
Join us

Welcome back!

We have noticed you are a frequent visitor to our website. Do you think we are doing a good job? Support us by becoming a member.

Join