Wees Gezond, Hoest In Een App

Hoesten in je mobiele telefoon zou je binnenkort wellicht een uitstapje naar de dokter kunnen besparen. Dit dankzij het Amerikaanse bedrijf Star Analytical Services, dat momenteel software aan het ontwikkelen is voor een app die onder andere verkoudheid en griep kan opmerken aan de hand van het kuchgeluid.

Het principe achter het programma is simpel: als artsen verschillende soorten kuchen kunnen onderscheiden aan de hand van geluid, waarom zou er dan geen software kunnen zijn die hetzelfde doet? Als het idee succesvol blijkt te zijn, zou de app wereldwijd mensen een tripje naar de huisarts kunnen besparen, want een simpel kuchje in de telefoon zou voldoende zijn om een paar seconden later over een diagnose te beschikken.

Over het algemeen gebruiken doktoren voor het analyseren van hoest eerst het onderscheid tussen “nat” en “droog” met een subcategorie voor productief of non-productief, wat verwijst naar de aanwezigheid of productie van slijm in de longen. Hieruit valt meestal af te leiden of iemand lijdt aan een bacteriële of virusinfectie. Wetenschappers vermoeden echter dat er veel meer informatie aan een hoest is af te leiden en proberen dit te testen door middel van specifieke analyses van geluiden in een kuch.

“We zijn afhankelijk van doktoren en verpleegkundigen met de goede oude technologie uit de negentiende eeuw”, aldus Suzanne Smith van Star tegen Discovery News. “Waarom hebben we hoest nooit echt gemeten?”

De bedachte software zal een opname vergelijken met een database vol hoest-samples waar geluiden van alle bekende longaandoeningen voor beide geslachten en verschillende leeftijden en lichaamsbouw zijn opgeslagen. Verwacht wordt dat een aantal van 1000 opnames nodig zullen zijn om de software effectief te laten zijn.

Alhoewel er zeker momenten zullen zijn waarop je liever in je telefoon kucht dan naar je huisarts reist om te horen dat een beetje rust simpelweg goed zal doen, zal er desondanks toch een groep bestaan die het onprettig vindt dat je telefoon besluit of je gezond bent of niet. Waarschijnlijk moeten we nog steeds wennen aan het idee dat computers onze nieuwe experts zullen zijn.

Oorspronkelijk artikel: Koert van Mensvoort
Via Cnet.com, via Discovery News. Afbeelding: Shutterstock

Welkom terug!

We hebben gemerkt dat je onze website regelmatig bezoekt. Vind je dat we goed werk doen? Ondersteun ons dan door lid te worden.

Word lid