Australiërs Een Uur Te Vroeg Wakker Door Een Fout In Hun Telefoon

Klanten van het Australische telecombedrijf Optus kregen afgelopen week niet zoveel slaap als ze hadden gehoopt. Door een fout in Brisbane wisselde een aantal telefoons in het Zuid-Oosten van het land automatisch van tijdzone. De fout resulteerde erin dat vele gebruikers een uur eerder dan normaal opstonden, waardoor niet alleen de klanten maar ook hun hele huishouden een uur eerder moest opstaan.

Een klant vertelde de media, “Ik zag de klokken op de magnetron en op de oven, en beide zeiden dat het vijf voor vier was. Mijn telefoon zei echter dat het vijf voor vijf was. En mijn horloge, gaf vijf voor vier aangaf. Uiteindelijk maakte ik mijn vrouw wakker en zei: word ik gek of is dit echt de tijd?”

Velen lieten hun frustraties over de situatie uit op Twitter.

optus tweets

Het bedrijf heeft zijn excuses aangeboden en het probleem werd snel opgelost. “We zouden willen zeggen dat het een mooie kans was om eerder op te staan en te gaan rennen, maar nee, het is echt een ongemak”, aldus een woordvoerder tegen Fairfax radio. Dit voorval herinnert ons er wederom aan hoe intiem technologie is geworden in ons leven.

Oorspronkelijk artikel: Koert van Mensvoort

Welkom terug!

We hebben gemerkt dat je onze website regelmatig bezoekt. Vind je dat we goed werk doen? Ondersteun ons dan door lid te worden.

Word lid