De Eerste File Ooit

Op 29 mei 2010 vierde Nederland haar eerste echte grote file, die op diezelfde dag 55 jaar eerder plaatsvond. Tijdens het Pinksterweekend in 1955 was er een enorme ophoping van bezoekers die vanuit het westen van het land naar de Veluwe reisden, terwijl er tegelijkertijd een stroom Duitse toeristen vanuit het Oosten het land binnen reed. Hierdoor ontstond een opstopping van meer dan 50.000 auto’s: een gebeurtenis die naast opwinding ook veel trots opriep, want Nederland kon zich nu een modern land noemen.
Destijds waren er in Nederland ongeveer 268.000 auto’s (één per 40,3 inwoners). Tegenwoordig is dat aantal gestegen naar 1 auto voor elke 2.1 Nederlanders. Destijds was de file een grote attractie. Ook was roadside tourism indertijd heel gewoon: mensen parkeerden hun auto langs de weg, of zelfs in de vluchtstrook, klapten een stoel uit en gingen met de hele familie kijken naar de voorbij rijdende auto’s. Toeristen waren een toeristische attractie.

(Gebaseerd op dit artikel in de Volkskrant)


Een visie op mobiliteit door NL Architects

Welkom terug!

We hebben gemerkt dat je onze website regelmatig bezoekt. Vind je dat we goed werk doen? Ondersteun ons dan door lid te worden.

Word lid