Digitale Gastronomie

De voedselprinter lijkt één van die concepten te zijn die maar blijft opkomen in de fantasie van techno-liefhebbers. Een aantal jaren geleden stelde James King al de geprinte designersteak voor, na geïnspireerd te zijn door het disembodied cuisine project. Sindsdien hebben we onder andere de inktjet sushi, een printer voor snoep en de Philips molecular food printer voorbij zien komen.

Terwijl sommigen al dromen van het printen van menselijke organen, zijn we nog steeds aan het wachten op het moment dat er een betaalbare voedselprinter in de keuken verschijnt. Wellicht kunnen de mensen achter MIT fluid interfaces group deze uitdaging op zich nemen met hun Cornucopia Food printer concept.

“Cornucopia is een concept voor een persoonlijke voedselfabriek, die de veelzijdigheid van het digitale naar de wereld van het koken brengt. In essentie is het een driedimensionale printer voor eten, die werkt door middel van opslaan, nauwkeurig mixen, afgeven en koken van lagen ingrediënten.” 


Volgens onderzoekers Marcelo Coelho en Amit Zoran, die momenteel aan de printer werken, begint het kookproces met een rij voedselbuisjes die je favoriete ingrediënten koelen en opslaan. Afhankelijk van het gerecht worden ze door een spuit nauwkeurig gedoseerd waardoor er een bepaalde voedselcombinatie ontstaat.

Terwijl het afgeven plaatsvindt, wordt het voedsel verwarmd of gekoeld. Dit proces laat smaken en texturen ontstaan die met andere kooktechnieken compleet ondenkbaar zouden zijn. De kok heeft ultieme controle over de afkomst, kwaliteit, voedingswaarde en smaak van elke maaltijd.

Klinkt smakelijk? Zoals je ziet is het een prachtig digitaal druppeltje dat daar onder aan de printer hangt – als we het dan toch over image consumption hebben. We kunnen in ieder geval niet wachten tot het prototype er echt is.

Oorspronkelijk artikel: Koert van Mensvoort

Welkom terug!

We hebben gemerkt dat je onze website regelmatig bezoekt. Vind je dat we goed werk doen? Ondersteun ons dan door lid te worden.

Word lid