Een Zelfbewuste Mario die Voelt en Leert

Sinds zijn geboorte in 1985 is onze favoriete loodgieter Mario flink geëvolueerd. Momenteel is het een cult videogame die bestaat op verschillende platforms en in vele versies. Toch is de nieuwste ontwikkeling van Mario het spannendst: het karakter is nu in staat om te leren en beschikt over emoties in zijn 8-bit universum.

Drie onderzoekers van de University of Tübingen in Duitsland, gaven Mario deze kwaliteiten met een adaptive learning methode voor kunstmatige intelligentie.

Het project was opgezet voor een videowedstrijd georganiseerd door de Association for the Advancement of Artificial Intelligence (AAAI). De non-profit organisatie had met de contest als doel om de angst en doem die rondom kunstmatige intelligentie zweven af te doen nemen.

Het project werd ontwikkeld om kunstmatige intelligentie te creëren die kan leren en leven in zijn eigen omgeving. De Mario, ontworpen door de onderzoekers, kan vragen beantwoorden, veronderstellingen maken op basis van ervaring en beslissingen nemen in weerklank met zijn gevoelens. Mario begint in zijn wereld met een bewustzijn van zijn lichaam, en gedurende het spel voegt hij nieuwe informatie aan zijn kennis toe. Het interessante is dat hij emoties kan hebben, die ofwel door zijn 8-bit wereld ofwel door een stemcommando van de onderzoeker worden veroorzaakt.

Dit voorbeeld illustreert hoe Mario leert. Nadat hij gevraagd wordt om op Goomba te springen, vertelt hij zijn leerervaring: “Als ik op Goomba spring, gaat hij zeker dood”. Voeg emoties toe aan de mix en het resultaat is een Mario die intuïtief handelt. Wanneer hij honger heeft, verzamelt hij muntjes en wanneer hij nieuwsgierig is dwaalt hij rond.

De intelligentie die voor Mario ontwikkeld is is nog niet zo verfijnd. Toch is het innovatief om Mario’s acties te laten voortvloeien uit zijn psychologie.

Oorspronkelijk artikel: Yunus Emre Duyar
Verhaal via IFLScience, afbeelding via Youtube

Welkom terug!

We hebben gemerkt dat je onze website regelmatig bezoekt. Vind je dat we goed werk doen? Ondersteun ons dan door lid te worden.

Word lid