Feed-Back

Orthorexia Nervosa: Obsessie met Gezond Eten

Na anorexia nervosa (zelfuithongeren) en boulimia nervosa (overeten) is orthorexia nervosa (gezond eten) de jongste trend in eetstoornissen. De ziekte wordt gekenmerkt door een fixatie op eten dat door de betreffende persoon als “gezond voedsel” gezien wordt. De stoornis kan uiteindelijk leiden tot de dood.

Anorexia wordt doorgaans geassocieerd met onze visuele cultuur en de bijbehorende onbereikbare schoonheidsidealen. Orthorexia daarentegen wordt gerelateerd aan het informatie tijdperk en de makkelijke toegang tot kennis. Vandaag de dag is er ontzettend veel data beschikbaar over ons voedsel – hoe is het verwerkt, bereidt, etc – en voedselverpakkingen worden regelmatige gedecoreerd met gedetailleerde wetenschappelijke informatie over hun inhoud. We lijden aan een “informatie-overbelasting”.
De meeste mensen onder ons reageren op deze voedsel-data-overbelasting met incidentele dosis van zelfgekozen onwetendheid; vergeet de feiten, pak een burger. Mensen die lijden aan orthorexia besteden net zoveel tijd denkend aan eten, als individuen met boulimia of anorexia.

“Ortho” komt uit het grieks en betekend “correct” of “waar”. De term orthorexia werd voorgesteld door dokter Steven Bratman in 1997 voor een ziekte met “een fixatie met juiste voeding”. Orthorexia begint meestal met iemands oprechte wil om een gezonde levensstijl na te jagen. De persoon kiest bijvoorbeeld om geen rood vlees meer te eten, breidt deze keuze uit tot al het vlees; daarna alle bewerkte voedingsmiddelen en zal uiteindelijk enkel nog een selecte groep aan specifieke voedingsmiddelen eten die op een speciale manier zijn bereid.

Mensen met deze obsessie vertonen de volgende symptomen:

  • Meer dan 3 uur per dag denken aan het juiste eten.
  • Vandaag het menu van morgen plannen.
  • Zich goed voelen over eten maar er niet van genieten.
  • Het steeds meer beperken van het type voedsel dat ze eten.
  • Het ervaren van een verminderde kwaliteit van leven en sociale isolatie (ondat hun dieten het hun moeilijk maken ergens anders dan thuis te eten).
  • Kritisch zijn op anderen die niet de juiste voedselkeuzes maken.
  • Voedsel waar ze eens van genoten aan de kant zetten.
  • Schuldgevoel en zelfhaat ervaren wanneer ze van het dieet afwijken.
  • Zichzelf in “totale” controle voelen als ze het correcte dieet naleven.

Orthorexia nervosa is nog geen formele medische aandoening, desalniettemin voelen veel dokteren aan dat het een groeiend gezondheidsfenomeen is. Als je denkt dat jij of een vriend lijdt aan iets dat klinkt als deze beschrijving van orthorexia nervosa, neem dan contact op met een arts of voedingsdeskundige voor hulp.

Orthorexia Nervosa - healty eating obsession

Bronnen: Guardian, Wikipedia, Pamf, Orthorexia.com. Zie ook: Organic Coke, What does 200 Calories look like, Sneak Preview Food, Food for Thought.

Welkom terug!

We hebben gemerkt dat je onze website regelmatig bezoekt. Vind je dat we goed werk doen? Ondersteun ons dan door lid te worden.

Word lid