Voedsel Design in de 21ste Eeuw

De oude natuur voorzag ons van een grote variëteit aan voedsel: verse melk, knapperige groenten en voedzaam vlees. Toch is het niet genoeg, we willen meer. Van geprinte steakvierkante vissticksdinosaurus nuggetsorganische coca-colahyperfruitgekloond vleesaardappelvrije chipsfrankenwijnvegetarische hamburgers tot hypernatuurlijke tomaten, je kunt het zo gek niet bedenken. We willen vitamine+Q10 yoghurt waar je slank van blijft. We willen het geluid van worst horen als we onze tanden erin zetten en we willen dan vooral kunnen opmerken hoe goed ontworpen dat worstgeluid wel niet is.

Al sinds mensenheugenis zijn we voedsel aan het ontwerpen. Hoe zal food technology zichzelf ontwikkelen in de 21ste eeuw? Philips’ Food Design Probes onderzoeken hoe we gaan eten en waar we ons voedsel vandaan gaan halen in de nabije toekomst. Ze presenteren drie producten die we wellicht over 10 à 15 jaar in huis zullen hebben.

Zo gaat de Philips Food Printer, hier afgebeeld, moleculaire gastronomie in de keuken brengen. “Voer” het apparaat wat ingredienten, kies een vorm, laat de printer zijn gang gaan en voilà, je geweldige 3D maaltijd is gereed. Wellicht is een collectie van bijbehorende open source recepten ook al snel te verkrijgen.

biosphere_home_farm_530.jpg

De Biosphere Home Farm is volgens Philips de koelkast van de toekomst. Een miniatuur ecosysteem met vissen en planten die ervoor zorgt dat je altijd vers voedsel in huis zult hebben. Eigenlijk is het een 21ste eeuws aquarium gecombineerd met mooie planken waar deze organismen in kunnen leven.

nutrition_monitor_530.jpg

De Nutrition Monitor is het derde voorstel. In essentie zijn er drie delen: een sensor die je in moet nemen, een scanner die voedingswaarden meet en een display. Op deze manier weet je precies wat je lichaam nodig heeft en wat voor effect je eten hierop heeft.

Interessante voorstellen, maar wat zal het worden?

Met dank aan Selby
Oorspronkelijk artikel: Koert van Mensvoort

Welkom terug!

We hebben gemerkt dat je onze website regelmatig bezoekt. Vind je dat we goed werk doen? Ondersteun ons dan door lid te worden.

Word lid