Next Nature

Kinderwoordenboek Dumpt Woorden Gerelateerd Aan de Natuur

Om plaats te maken voor moderne tech termen zoals Blackberry, blog, voicemail en broadband, heeft het Oxford Junior Dictionary voorgesteld om termen gerelateerd aan de oude natuur te laten vallen. Niet langer kan een kind zijn woordenboek pakken en leren over de zwarte bes, paardebloem, eikel, reiger, otter, ekster, esdoorn of wilg.

Volgens Vineeta Gupta, hoofd van de kinderwoordenboeken bij Oxford University Press, zijn veranderingen in de wereld verantwoordelijk voor veranderingen in het boek. “Als je terugkijkt naar oudere versies van woordenboeken, waren er veel voorbeelden van bijvoorbeeld bloemen,” vertelt ze. “Dat was omdat veel kinderen in semi-plattelands gebieden leefden en de seizoenen zagen. Tegenwoordig is de omgeving veranderd.”

De 10.000 woorden en spreekwoorden in het kinderwoordenboek zijn geselecteerd op basis van meerdere criteria, inclusief hoe vaak woorden gebruikt zouden worden door jonge kinderen.

Weggelaten woorden:

Kroning, hertogin, hertog, keizer, imperium, monarch, decennium, hymne, cracker, hulst, klimop, maretak, dwerg, elf, kobold, abdij, gangpad, altaar, bisschop, kapel, christen, discipel, minister, klooster, monnik, non, nonnenklooster, parochie, kerkbank, psalm, preekstoel, heilige, zonde, duivel, dominee.

Adder, ezel, bever, zwijn, grasparkiet, os, cheetah, veulen, corgi, hinde, mannetjeseend, fret, gerbil, goudvis, cavia, hamster, reiger, haring, ijsvogel, leeuwerik, luipaard, kreeft, ekster, witvis, mossel, otter, os, oester, panter, pelikaan, biggetje, schol, poedel, stekelvarken, bruinvis, raaf, spaniel, spreeuw, hermelijn, ooievaar, moerasschildpad, lijster, wezel, winterkoninkje.

Eikel, toewijzing, amandel, abrikoos, as, bacon, beuken, rode biet, blackberry, smid, bloei, klokje, braam, zemelen, balk, teugel, beek, boterbloem, kanarie, galop, anjer, katje, bloemkool, kastanje, klaver, provincie, sleutelbloem, krokus, paardebloem, diesel, varen, schimmel, kruisbes, gaspeldoorn, hazelaar, hazelnoot, heide, hulst, paardenkastanje, klimop, lavendel, prei, zoethout, trog, marsepein, meloen, witvis, mint, nectar, nectarine, haver, viooltje, pastinaak, weiland, papaver, pap, gevogelte, sleutelbloem, snoeien, radijs, rabarber, schoof, spinazie, esdoorn, tulp, raap, wijnstok, violet, walnoot, wilg.

Toegevoegde woorden:

Blog, breedband, MP3-speler, voicemail, bijlage, database, export, chatroom, bulletpoint, cut and paste, analoog.

Beroemdheid, tolerant, vandalisme, onderhandelen, onderling afhankelijk, engerd, burgerschap, jeugd, conflict, gezond verstand, debat, EU, droogte, intelligent, onstuimig, waarschuwend verhaal, tweetalig, bungeejumpen, commissie, verplicht, het hoofd bieden, democratisch, allergisch, biologisch afbreekbaar, emotie, dyslectisch, doneren, bedreigd, Euro.

Apparatus, voedselketen, snijtand, trapezium, alliteratie, omgangstaal, idioom, curriculum, classificeren, chronologisch, staafdiagram.

Via EcoChildPlay. Afbeelding: Shutterstock.

Thanks Ivo 

Welkom terug!

We hebben gemerkt dat je onze website regelmatig bezoekt. Vind je dat we goed werk doen? Ondersteun ons dan door lid te worden.

Word lid